Geen tijd om alles te lezen? Bekijk dan de korte versie.
In deze blog laat ik zien waarvoor je een call to action op een website kan gebruiken en hoe je ze inzet.
Wat je ook op jouw website wil bereiken, je behaalt het niet zonder gebruik van een call to action.
Ik geef jou tips voor het creëren van een geweldige call to action.
Tot slot zal ik sterke call to action voorbeelden laten zien om jou te inspireren.
Maar eerst…
Wat is een call to action?
Het wordt gebruikt om de gebruiker precies te vertellen welke actie hij waarom moet ondernemen en hoe hij die moet ondernemen. Het kan in de vorm van tekst met een hyperlink of een klikbare knop gebruikt worden om sturing te geven. Dit kan dus zo simpel zijn als 2 woorden “Bestel nu” of “Bel ons” tot een zin of twee “Wil jij kennismaken met onze nieuwe dienst? Wij informeren jou graag dus neem snel contact met ons op”.
Waarom heb je een sterke call to action nodig?
Als jij jouw geweldige product of dienst in de etalage hebt staan hebben mensen helaas nog een zetje nodig om in actie te komen. Het is dan belangrijk om aan de gebruiker aan te geven welke actie hij waarom moet ondernemen en hoe hij die moet ondernemen. Dit zijn tevens de hoofddoelen van een call to action.
Hoofddoelen
Iemand vertellen wat hij moet doen (hoe)
Iemand motiveren om dat te doen (waarom)
Vaak wordt er enkel ingezet op het vertellen wat ze moeten doen maar vergeten het waarom-gedeelte van die vergelijking. Zonder dat gedeelte bereik je niet hetgeen wat je wenst omdat de gebruiker geen reden heeft om de actie uit te voeren.
Waarvoor kun je een call to action gebruiken?
Om de gebruiker precies te vertellen welke actie hij waarom moet ondernemen en hoe hij die moet ondernemen heb je uiteraard eerst bepaald waarvoor jij deze gaat inzetten. Vaak is dit een conversieverhogende actie maar dit kan in eerste instantie ook worden ingezet voor waarde die jij kan bieden aan deze gebruiker zonder dat jij daar direct aan verdient.
Je kunt bij het inzetten van een call to action dus denken aan een download van informatie tot aan de aankoop van een product of dienst. Voorbeelden van gebruik van de call to action in de praktijk zijn:
- Koop dienst/product
- Maak een afspraak
- Vind dichtstbijzijnde winkel
- Bekijk het op Youtube / Facebook / Instagram
- Shop nu
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Bel ons nu
- Mail met ons
Waar gebruik je ze?
Je kunt op elke pagina van jouw website een paar call to actions opnemen, afhankelijk van wat jouw doelen zijn maar zorg er in ieder geval voor dat de ene call to action de andere niet kan overschaduwen. Dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Maak keuzes en bepaal jouw belangrijkste doel.
6 tips voor het creëren van een geweldige call to action
Start jouw CTA met een sterk werkwoord dat tot actie aanzet
To the point en duidelijk zijn met wat jouw call to action. Laat de gebruiker precies weten wat jij wilt dat ze doen en aarzel niet. Start de CTA met de gewenste actie.
Gebruik krachtige woorden
Zogeheten power words wekken een emotie of enthousiasme op. En dat is precies wat je wilt bereiken. Het voorbeeld “Koop vandaag en ontvang 50% korting” zet aan tot actie omdat er een tijd aan verbonden zit en wie wordt er nu niet enthousiast van 50% korting?
Creëer een reden om actie te ondernemen
Anders gezegd, wat levert het hen op? Dit is het waarom-gedeelte in de vergelijking. Als ik hetzelfde voorbeeld pak dan heb je niet alleen aangegeven welke actie de gebruiker moet ondernemen (koop vandaag) maar je hebt hem ook een reden gegeven waarom hij die actie zou moeten ondernemen (ontvang 50% korting).
Profiteer van FOMO
FOMO staat voor Fear of missing out. Hiermee lok je angst uit om iets te missen. Wanneer mensen denken dat ze een kans mislopen die misschien niet meer komt, zullen ze heel snel op de kar springen.
Kies een goede kleur voor de CTA
Hier kan ik kort over zijn. Ze moeten opvallen dus neem een contrasterende kleur die het liefst niet elders op de website voorkomt.
Test jouw CTA’s
Iets kan er op papier geweldig uitzien, of misschien geweldig klinken als iemand zoals ik het aanbeveelt, maar de enige manier waarop jij absoluut zeker weet of iets voor jou werkt, is door het uit te testen.
Sterke call to action voorbeelden
Dit zijn voorbeelden van goede call to actions, door mij gemaakt (oh nee het laatste voorbeeld niet) en bevatten allen een duidelijke call to action.

Bij aankomst op de website van BC-Zonnepanelen springt er 1 ding uit het oog en dat is dat je een afspraak kan maken. Deze call to action voldoet aan alle eisen. De zonnepanelen verdienen zich dubbel en dwars terug en met een knop wordt sturing gegeven om een afspraak te maken.

Bij Sportvisserij Groenendijk kun je de goedkoopste fluisterboot in de omgeving huren. Doel is om m.b.v. meer informatie te lezen de gebruiker te overtuigen dat fluisteren is onthaasten.

Op de website van Saskia Oudshoorn is het doel om het boek te bestellen. Als alternatief wordt er aangeboden om eerst een hoofdstuk te lezen alvorens men overgaat tot de aanschaf van het boek.

Nog 1 goed voorbeeld is te zien op de website van Netflix. Een duidelijk invoerveld voor jouw e-mailadres met daarnaast de tekst “Aan de slag” start onbeperkt films, series en meer kijken. Nog een mooi detail is dat duidelijk wordt aangegeven dat je nergens aan vast zit.
Dit blog is onderdeel van een serie waarin ik iets dieper in ga op een eBook die ik eerder heb geschreven: “8 tips om meer uit jouw website te halen”. Als je geïnteresseerd bent naar alle 8 de tips, hier kun je het eBook eventueel alsnog downloaden.