Hoe lang duurt het voordat mijn nieuwe website in Google staat?
Het duurt ongeveer tussen de 4 dagen en 1 maand om geïndexeerd te worden. Vergeet niet zoals in de inleiding al besproken dat jouw website het toe staat om geïndexeerd te worden.
Quick tip! Als je in de Google zoekmachine voor jouw domeinnaam het woord site: zet dan worden alle resultaten gegeven die daar precies aan voldoen. Dus site:jouwdomeinnaam.nl

Tips om pagina’s sneller te laten indexeren
Website voorzien van een sitemap
Als je jouw website voorziet van een sitemap, geef je eigenlijk een soort instructieboekje mee. Het laat zien welke pagina’s jouw website bevat met de eventuele afbeeldingen.
Gebruik Google Search Console
In Google search console kun je nog wat meer helpen om jouw website op de goede manier gevonden te laten worden in Google. Hier kun je o.a. voorgaand besproken onderwerp over de sitemap nog een stapje helpen. Omdat je hier kunt aangeven waar jouw sitemap precies staat. Je kunt er handmatig pagina’s invoeren waarvan je wilt dat ze opgenomen moeten worden in de resultaten van de zoekmachine.
Interne- en externe links voor verbanden/connecties
Zorg ervoor, mits relevant, dat je zowel intern als extern linkt naar verwante artikelen. Als je op jouw website intern linkt naar een andere pagina op jouw website zorgt dat voor gebruiksgemak voor de gebruiker maar bovenal laat het de structuur en opbouw van de website zien.
Zodra je extern gaat linken en deze pagina linkt ook weer naar jou, hebben we het over linkbuilding. Het belangrijkste waarom jij dit nu wil gaan doen is dat Google beter weet waar jouw website over gaat. Het kan je helpen om daardoor weer beter te ranken en dat betekent voor jou meer traffic naar jouw website.
Social media
Veel vaker worden social media resultaten in de algoritmes van zoekmachines opgenomen. Dat is 1 voordeel. Maar als jij berichten voorzien van links deelt en deze worden gelezen en weer gedeeld, heb je weer meer links naar jouw website. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat jij wat volgers hebt zodat jouw bericht ook daadwerkelijk door een groot genoeg publiek kan worden gelezen en gedeeld. Dit is overigens ook weer goed voor jouw linkbuilding.

Gevonden maar op pagina 31 oftewel op plaats 309! wat aan te doen?
Naast de must do’s om überhaupt gevonden te kunnen worden, kun je jouw website ook optimaliseren om beter gevonden te worden. Naast de technische dingen kun je optimalisatie onderverdelen in 2 soorten SEO. Te weten on page SEO en off page SEO.
On-page SEO
Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om alle acties die jij op jouw website zelf kan doen. Zorg dat jouw website technisch in orde is zoals:
- Website snelheid onder 1 sec? (vanaf 1 april 2021 is dit een zwaarwegende ranking factor) Een goede webhosting vinden is dus belangrijk.
- Mobiel geoptimaliseerd? Ja tuurlijk zou je zeggen maar er zijn nog zoveel websites niet voor diverse apparaten geoptimaliseerd.
- Website moet voorzien zijn van een SSL certificaat. Is jouw website dat niet? Dan kost dat jou nu en anders wel binnenkort zomaar een aantal plaatsen.
Metatags, H1 t/m H6 tags en alt tags afbeeldingen moeten allen zijn geoptimaliseerd. Hier kijkt Google of het voldoet aan het zoekwoord. En ook al is AI met een echte opmars bezig; jouw gebruikte afbeeldingen snapt Google nog niet zonder dat deze zijn voorzien van een alt-tag.
Zorg voor veel kwalitatieve waardevolle content. Hoe meer informatie over een specifiek onderwerp, des te interessanter vindt Google jouw pagina. Ik heb hier duidelijk kwalitatief bijgezet omdat enkel meer tekst jou niet gaat helpen bij het beter gevonden worden.
Voortbordurend op de content op jouw website zul je zoekwoorden moeten verwerken door je hele content. Waar wil je op gevonden worden? Is dan de vraag. En deze zal dus regelmatig terug moeten komen zodat Google ziet dat er over dit zoekwoord een diversiteit is waar over wordt geschreven.
Off-page SEO
Dit zijn alle acties die niet direct op jouw eigen website worden toegepast maar alles daarbuiten om jouw positie op de resultaten pagina’s van zoekmachines (SERP’s) te beïnvloeden.
De belangrijkste zijn al aan bod gekomen bij mijn tips om pagina’s sneller te laten indexeren. Dat waren:
- Social media inzetten
- Linkbuilding
Aanmelden bij Google Mijn Bedrijf resteert nog en is zeker de moeite waard. Het kan jou ook helpen om lokaal beter gevonden te worden.

Er zijn veel meer mogelijkheden om jouw positie te beïnvloeden, voor zowel off-page SEO als on-page SEO, maar de punten die ik jou hier heb meegegeven zijn echt de belangrijkste en dus meest waardevolle om rekening mee te houden.
Snelle recap
Ik hoop dat ik jou goed op weg heb kunnen helpen wanneer jouw website net live is gegaan en antwoord heb kunnen geven op de vraag “hoe snel wordt mijn website in Google gevonden?” anders help ik jou graag om beter gevonden te worden.
Oke dus nog een keer in een notendop waar je rekening mee moet houden om überhaupt maar zeker beter gevonden te worden zijn:
- Website toestaan om gecrawld te worden.
- Klein beetje geduld 4 dagen tot 1 maand voordat je gecrawld wordt.
- Gebruik een sitemap.
- Gebruik Google Search Console.
- Link zowel intern als extern.
- Gebruik Social media.
- Website snelheid onder 1 seconde.
- Website mobiel geoptimaliseerd.
- Website voorzien van een SSL-certificaat.
- Meta-tags goed nalopen.
- Voldoende, kwalitatieve content.
- Gebruik zoekwoorden.