Je zult merken dat je online van alles tegenkomt. Van 200 euro tot een paar duizend euro. Websites die door grotere webdesign bureaus worden gemaakt voor grotere bedrijven kunnen tot wel 30000 euro kosten. Bij het bepalen wat een website laten maken kost, ga ik hier uit van kleine en middelgrote bedrijven (MKB).
Je kunt ook nog kosten besparen door het eventueel zelf te doen. Of dit een optie voor jou is en verstandig is, laat ik ook nog aan bod komen op de vraag wat kost een website laten maken?
Vooraf bepalen voordat je een website laat maken
- Wat is mijn budget?
- Wie is mijn doelgroep?
- Wat zijn mijn doelen?
- Wat moeten websitebezoekers kunnen doen?
- Uitbesteden of zelf doen?
Gemiddelde kosten website laten maken
Deze factoren kunnen de gemiddelde prijs beïnvloeden:
- Uniek design of vanuit een thema?
- Functionaliteiten op de website.
- Beheer van de website makkelijk zelf aan te passen?
Ook krijg je te maken met terugkerende kosten wanneer je het onderhoud van je site uitbesteedt. Bij Givni Webdesign bied ik hiervoor een onderhoudscontact aan. Daar later meer over.
Een gemiddelde prijs voor webdesign is lastig te bepalen, omdat het afhangt van jouw specifieke wensen op de website. Hoe meer of complexer de wensen zijn, des te meer functionaliteit er in jouw website gestoken moet worden.

Wat kost een op maat gemaakte website?
Een bekkie geld. Zo dan is dat maar alvast gezegd. Als je een beetje website wil hebben dat op maat is gemaakt waarbij de website aan alle belangrijke criteria voldoet, begint bij Givni Webdesign vanaf 2000 euro. Dan is je website wel op maat gemaakt, zodat de website aansluit bij de identiteit van jouw bedrijf. Het design gebruiksvriendelijk is opgemaakt. De website lekker snel is. Goed wordt weergegeven op alle soorten schermen; van een mobiel tot een widescreen monitor en alles wat er tussenin zit.
Met een professionele website wil je natuurlijk een op maat gemaakt design dat aansluit op jouw bedrijf zodat de identiteit uniform wordt doorgevoerd. Hierbij komt er vooral een stuk tijd kijken waarbij er een strategisch design gemaakt moet worden, wat de prijs beïnvloed.
Bij Givni Webdesign worden de websites altijd gemaakt in het contentmanagementsysteem (CMS) WordPress.
Redenen waarom je website met WordPress wordt gemaakt:
- Gebruiksvriendelijk (je kunt zelf eenvoudig je website beheren).
- Google-vriendelijk (je site wordt goed gevonden in de zoekmachine).
- Flexibel (later functionaliteit toevoegen is mogelijk op jouw bedrijfswebsite).
- SEO-vriendelijk (zelf makkelijk blog berichten schrijven en toevoegen).
- Veilig (Regelmatig verschijnen er nieuwe beveiligingsupdates).
Kosten voor het online zetten van een website
Wat kost het online zetten van een website? Is het iets eenmalig of komen er nog kosten per jaar of maand bij? Ja, om een website op het web te draaien heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Even gemiddeld gezegd kost een domeinnaam 10 euro per jaar en webhosting kost 15 euro per maand. Gemiddeld ben je dus 190 euro per jaar kwijt aan kosten om jouw website online te zetten.
Wil je meer weten over hoe je het beste een goede webhosting kiest en wat de verschillen in prijs en kwaliteit zijn? Lees er alles over in mijn blog Hoe kies ik een goed webhosting bedrijf?
Kosten voor het onderhoud van een website
Net als een auto heeft een website ook onderhoud nodig. Niet alleen om de werking van de website te waarborgen, maar ook om de belangrijke beveiligingsupdates door te voeren die jouw website beschermd tegen aanvallen van buiten.
Wanneer je een WordPresswebsite hebt, is het dus verstandig om het onderhoud te (laten) doen. Bij Givni Webdesign bied ik een onderhoudspakket aan vanaf 25 euro per maand. Dit geeft je de volgende zekerheden:
- Updates van WordPress, thema en plug-ins
- Veiligheidscontroles
- Prestatiecheck
- Back-ups
- Ondersteuning voor kleine vragen of wijzigingen

Website laten maken die goed gevonden wordt
De websites die ik maak zijn technisch geoptimaliseerd om goed gevonden te worden. De website zal voldoen aan Googles Core Web Vitals waarbij de snelheid van de website centraal staat. De website is ook makkelijk te voorzien van de belangrijke meta-informatie zodat de zoekmachines weten waar jouw pagina over gaat.
Dit zijn voornamelijk technische punten waarbij je website goed zal functioneren en goed kan scoren in de zoekmachines. Het belangrijkste waardoor je hoger kan ranken in de zoekmachines blijft toch nog altijd content.
Zelf een website maken
Als jouw website er niet professioneel uitziet of niet goed presteert, kunnen de kosten die je hebt bespaard door het zelf te doen, worden tenietgedaan door verloren inkomsten en gemiste kansen.
Om de prijs voor een website laten maken te minimaliseren, kun je als je zelf een beetje technisch aangelegd bent, ervoor kiezen om zelf een website te maken. Dit bespaart je immers de kosten van de webdesigner en webbouwer.
Met zoveel mogelijkheden om zelf een website te maken zal er toch vast wel 1 bijzitten waarmee ik mijn eigen website kan maken? Je hebt o.a. Wix, WordPress, Jimdo en Webflow die het je makkelijker maken om zelf een website te maken. Hoewel dit een haalbare optie kan zijn voor degenen die technisch onderlegd zijn, zijn er enkele nadelen:
- Tijdsinvestering: Het kost tijd om te leren hoe je een website moet maken en onderhouden.
- Ontwerpbeperkingen: Zelfgemaakte websites hebben vaak beperktere ontwerpmogelijkheden dan op maat gemaakte websites.
- Professionaliteit: Als je geen ontwerp- of ontwikkelingsachtergrond hebt, kan de website er minder professioneel uitzien.
- Onderhoud: Je bent verantwoordelijk voor alle updates en onderhoud.
- Zichtbaarheid: Het is moeilijker om hoog te scoren in zoekmachines zonder professionele (SEO) zoekwoordoptimalisatie.
In de praktijk zul je er dus waarschijnlijk achter gaan komen dat er toch veel tijd gaat zitten om alles onder de knie te krijgen. En jouw website er toch niet zo uitziet zoals je voor ogen had. Als jouw website er dan niet zo professioneel uitziet zullen de kosten die je hebt bespaard niet opwegen tegen de inkomsten die je bent misgelopen. En schrik ook niet als je een website tegenkomt die er bijna hetzelfde uitziet als die van jou. Zelfs die van jouw concurrent.
Wil je toch aan de slag gaan om zelf je eigen WordPresswebsite te maken? Volg dan deze tutorial op YouTube.
Kosten website laten maken een belangrijke overweging!
Zorgt een mooi/beter design voor een goede website? Nee, het design zorgt er niet alleen voor dat het een goede website is.
Een goede website is namelijk een website die de behoefte van de bezoeker voorziet. Namelijk; verkopen, overtuigen en/of informeren. Een bezoeker moet altijd weten wat je doet, wat je te bieden hebt en wat hij moet doen om aan zijn behoefte te voorzien.
Het gaat om de bezoekers. Niet om wat jij of de designer mooi vindt (iets wat we vaak vergeten).
Wel kan het design ervoor zorgen dat het vermenigvuldigd wordt. Daarmee wil ik zeggen dat met een mooi webdesign je bezoekers getrakteerd worden op een fijne beleving en jij ook. Want hoe beter het design is, hoe meer je uit elke marketingactie, bezoeker en pagina haalt.
“Een goede website is een website
die de behoefte van de bezoeker voorziet”
Overige kosten website laten maken
Wanneer jouw website dus helemaal klaar is. En klaar staat om door iedereen gezien te kunnen worden. Zijn er dan nog overige kosten die ik over het hoofd heb gezien?
Om jouw website bij de juiste doelgroep op het netvlies te projecteren kun je hiervoor verschillende zoekmachine marketing methodes inzetten. Denk aan beter gevonden worden in Google.
Hiervoor kun je ook terecht bij Givni Webdesign. Dit zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden als je succes wilt boeken met jouw website.
Conclusie: kosten voor een website laten maken
Dus, wat kost het nu echt om een website te laten maken? Dat ligt aan wat je wilt. Het antwoord hangt namelijk sterk af van je specifieke behoeften en doelen. Of je nu kiest voor een eenvoudige informatieve website, een op maat gemaakte e-commerce site of zelfs de doe-het-zelfroute, het is belangrijk om rekening te houden met zowel de initiële als de doorlopende kosten.
Een website is een investering in je online aanwezigheid en kan een aanzienlijke impact hebben op je bedrijf. Het is dus de moeite waard om te investeren in een website die aan je behoeften voldoet en die professioneel oogt.
Wil je meer weten over de kosten van webdesign en de opties? Neem gerust contact op met Givni Webdesign, voor een gratis consult en offerte op maat. Wij helpen je graag bij het realiseren van jouw online doelen.
Ik hoop dat ik zo duidelijk heb kunnen maken, dat er bij het laten maken van een website verschillende kosten en overwegingen zijn om rekening mee te houden. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je specifieke behoeften en budget, en om samen te werken met professionals om ervoor te zorgen dat je website een succes wordt op het wereldwijde web.
Nog even de samenvatting over kosten website laten maken:
- Een maatwerk webdesign biedt veel voordelen.
- Een website met een template is veel goedkoper.
- Zelf een website maken lijkt goedkoop, maar kun je uiteindelijk meer geld kosten.
- Er naast de kosten van het laten maken van een website ook nog kosten zijn voor de webhosting en domeinnaam.
- Verstandig om jouw website veilig en up-to-date te houden m.b.v. een onderhoudscontract.
- Er met zoekmachine marketing methodes na investering meer geld eruit gehaald kan worden.
