fbpx
Logo Givni Webdesign

SSL-certificaat voor een veilige website

SSL-certificaat voor de beveiliging van je website klinkt allemaal heel technisch, en dat is het ook. Maar het zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen komen. Het is voor de gebruiker als de website-eigenaar echt belangrijk om dit te gebruiken en daarom wil ik je in dit artikel wat wijzer maken over het gebruik hiervan.

Wat is SSL?

SSL, staat voor Secure Sockets Layer. Dit is een op codering gebaseerd internetbeveiligingsprotocol. Het werd voor het eerst ontwikkeld door Netscape in 1995 met als doel privacy, authenticatie en gegevensintegriteit in internetcommunicatie te waarborgen. SSL is de voorloper van de moderne TLS-codering (Transport Layer Security) die vanaf 1999 wordt gebruikt. Toch gebruiken we de term SSL nog altijd omdat dit de meest gebruikte term is.

Slotje in adresbalk met SSL

Hoe te herkennen? Websites die in hun URL beginnen met https:// hebben een SSL-certificaat en zullen in de adresbalk bij de meeste browsers een (groen) slotje laten zien.

Hoe werkt SSL?

Om de privacy te waarborgen, worden de gegevens die via internet worden verzonden versleutelt. Dit betekent dat iedereen die deze gegevens probeert te onderscheppen, alleen een onleesbare mix van tekens ziet die bijna onmogelijk te ontcijferen is.

SSL begint een authenticatieproces dat een handdruk wordt genoemd tussen twee communicerende apparaten om ervoor te zorgen dat beide apparaten echt zijn wie ze beweren te zijn.

SSL ondertekent gegevens ook digitaal om de gegevensintegriteit te waarborgen, waarbij wordt gecontroleerd of er niet met de gegevens is geknoeid voordat ze de beoogde ontvanger bereiken.

Redenen waarom je een SSL-certificaat zou moeten hebben

  1. Je voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid
  2. Google laat je veilige website beter scoren



Met een SSL-certificaat voldoe je aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en dat is al nodig als je een contactformulier op je website hebt. Dit wordt alsmaar belangrijker wanneer je om gevoeligere informatie vraagt zoals creditcardnummers en inloggegevens. Wanneer dit soort gegevens in andermans handen komt, snap je wel dat jij als website-eigenaar daar verantwoordelijk voor bent.

Google heeft in 2018 al besloten dat alle websites voorzien zouden moeten zijn van een SSL-certificaat. Of jouw website nu wel of geen gebruik maakt van het verzenden van gevoelige informatie; dit is een must volgens de normen van Google. Doe je hier niet aan mee? Dan kost je dat sowieso een potentiële hogere ranking in de zoekresultaten.

Hoe kan ik mijn website voorzien van een SSL-certificaat?

Heb je een beetje goede webhosting, dan zal deze door de webhosting gratis worden aangeboden. Naast de gratis versie worden er ook betaalde SSL-certificaten aangeboden. Zelf host ik mijn websites bij Siteground. Hier kun je gratis een normale of een wildcard SSL-certificaat activeren. Het verschil met de wildcard is dat deze naast het hoofddomeinnaam ook alle subdomeinen beschermen.

Https instellingen WordPress

Uitgaande van een website gemaakt in het CMS WordPress, dien je wel aan te geven dat je website nu over een beveiligde verbinding verloopt. In WordPress ga je naar de instellingen > Algemeen en geef bij de velden WordPress adres (URL) en Site adres (URL) op dat het adres begint met https. Klik daarna op wijzigingen opslaan om dit toe te passen.

Meestgestelde vragen

Wat is een SSL certificaat?

D.m.v. codering beveiligde verbinding tussen server en browser van een computer.

Hoe krijg je een SSL certificaat?

De beste manier is om een goede webhosting te nemen die een gratis SSL-certificaat aanbiedt van Let’s Encrypt. Let’s Encrypt is een gratis dienst van de Internet Security Research Group (ISRG).

Hoe duur is een SSL certificaat?

Afhankelijk van de grootte van jouw website en de mate waarin veiligheid belangrijk is, heb je ongeveer 3 soorten. Deze kunnen oplopen tot 250 euro per jaar. Veel webhosting bedrijven bieden ook een gratis alternatief aan.

Hoe werkt een SSL certificaat?

Door de versleuteling wordt het verkeer tussen de systemen onleesbaar gemaakt. Hierdoor kunnen ingevoerde gegevens die verzonden worden niet worden misbruikt.
Vond je dit al toffe informatie?
Deel dit artikel
SSL-certificaat

Inhoudsopgave

Interesse in een website laten maken?

Neem nu contact op

Maak gratis een afspraak met mij

Laat even weten wie je bent :)
Daarna neem ik de volgende werkdag contact met jou op om een afspraak in te plannen.

Privacybeleid: je gegevens zijn veilig.