fbpx
Logo Givni Webdesign

Website onderhoud voor een veilige website

Website onderhoud is een essentieel proces voor een goede en veilige website. Het is dus belangrijk dat je onderhoud doet aan je website. Maar waarom is website onderhoud zo belangrijk? Ik leg je het belang van het bijwerken van je website graag uit in dit artikel!

In eerste instantie zie je waarschijnlijk geen nut in website onderhoud, en zul je het nut ervan pas zien als het al te laat is. In het ergste geval komt jouw website in handen van criminelen en werkt je site niet meer voor jou, maar voor de hackers ervan. Je kan er dus voor kiezen om het onderhoud van je website uit te stellen, maar dan loop je een enorm risico.

Waarom moet je WordPress website onderhoud doen?

Klinkt het je bekend in de oren? Je website is klaar en staat live, en dan krijg je de melding “Je moet website onderhoud uitvoeren, anders kan de veiligheid van de website niet gegarandeerd worden”.

Website onderhoud kost je maandelijks of jaarlijks geld, en daarom krijgt niemand deze melding graag. Website onderhoud is echter niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je website, maar ook voor de uitstraling van je website, hoe deze functioneert en hoe je website scoort in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Website onderhoud - Givni Webdesign

Veiliger door website onderhoud

WordPress is het populairste content management systeem (CMS). Er wordt wel eens gezegd dat WordPress niet veilig is.

Het klopt inderdaad dat het WordPress CMS open-source is. Het klopt ook dat heel veel websites (42%) gebruikmaken van WordPress; van persoonlijke blogs tot de grootste nieuwssites online. Maar er zijn bij WordPress genoeg mensen bezig om de veiligheid continu te verbeteren.

Maar waarom bestaan deze geruchten dan? Simpelweg omdat veel WordPress websites niet onderhouden worden. Het merendeel van de gehackte WordPress websites heeft dan ook geen website onderhoud gedaan.

Hackers weten welke oudere versies van WordPress en onderdelen eventuele kwetsbaarheden bevatten. Wanneer ze een nieuwe kwetsbaarheid hebben ontdekt, gaan ze op zoek naar niet bijgewerkte WordPress websites, thema’s en/of plugins. Hoe sneller een update is geïnstalleerd, hoe korter de website kwetsbaar is.

Mooiere website door website onderhoud

Doordat jouw website vaak gebruikmaakt van diverse plugins, kan de werking van de plugin beïnvloed worden wanneer je updates niet bijwerkt. Wanneer er daardoor onderling conflicten ontstaan, kan jouw website er voor de gebruiker anders uitzien. Dit komt omdat een niet bijgewerkte plugin, die voor het uiterlijk van je website zorgt, zijn functies niet meer uitvoert en daarmee de website er anders laat uitzien.

Hoe je website blijft functioneren door website onderhoud

Geen website onderhoud uitvoeren beïnvloedt niet alleen het uiterlijk van je website, maar ook de functies van je site. Ook hier gaat het vaak mis doordat een oudere versie van WordPress niet meer goed communiceert met het actieve thema en de gebruikte plugins. Het kan ook zijn dat plugins onderling met elkaar in conflict raken.

Hoe je website presteert door website onderhoud

De ontwikkelaars van WordPress zijn altijd bezig met het versnellen van hun software. Bij elke nieuwe release is er dus aandacht besteed aan de snelheid waarmee een website op WordPress draait.

De snelheid van een website is dan ook cruciaal. Wanneer een langzaam ladende website gebruikers teleur stelt, geeft dit namelijk irritaties bij de bezoekers en Google. Snelheid (1 van Googles Core Web Vitals) is namelijk een grote factor voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Een WordPress website die bijgewerkt is, presteert altijd iets beter en sneller.

Website onderhoud

Wat is website onderhoud?

Simpele WordPress websites hebben maandelijks veel minder onderhoud nodig. Het onderhoud van een kleine website duurt namelijk vaak minder dan een uur. Een wat grotere WordPress website, een op maat gemaakte website of een E-commerce website daarentegen heeft meer tijd nodig voor website onderhoud. Website onderhoud van zo’n grote (op maat gemaakte) website of webshop is ook complexer dan bij kleinere websites.

Met een onderhoudspakket is je website altijd up-to-date en zorg ik ervoor dat je website goed is beveiligd. De volgende onderdelen maken deel uit van het pakket:

 • Update van het CMS WordPress
 • Update van het WordPress thema
 • Update van WordPress plugins
 • Optimalisatie van WordPress database
 • Beveiliging (spam, malware)
 • Back-ups van de website
 • Ondersteuning (kleine aanpassingen)

Een pakket zoals hierboven zorgt ervoor dat jouw website voor de meest voorkomende bedreigingen is beveiligd en kost je bij een gemiddeld bureau rond de € 50 per maand.

Kun je ook zelf een WordPress website onderhouden?

Moet je website onderhoud echt laten uitvoeren, of kun je het ook zelf doen? Het antwoord is simpel: ja, je kunt het onderhoud aan jouw website ook zelf doen. Hiervoor moet je wel technisch aangelegd zijn, en iets weten van websites. Houd in elk geval rekening met de opgesomde punten, die je hieronder kunt vinden, om ervoor te zorgen dat je jouw website op een juiste manier onderhoudt.

 • Houd je WordPress omgeving up-to-date
 • Zorg voor een sterk wachtwoord
 • Update je plugins
 • Installeer een plugin tegen spam
 • Beveilig je website met een plugin
 • Zorg ervoor dat je cache geleegd wordt
 • Optimaliseer je afbeeldingen
 • Verschoon regelmatig je database
 • Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN)
 • Installeer de laatste versie van PHP
 • Investeer in SEO
 • Check regelmatig de status van je website

WordPress website onderhoud

Kosten van website onderhoud voor een WordPress website

Wil je het onderhoud van je website liever laten uitvoeren door experts? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Afhankelijk van de grootte van je website, kun je bij mij een onderhoudsabonnement afnemen vanaf 25 euro per maand. Kijk voor alle tarieven van de onderhoudspakketten op “mijn tarievenpagina” voor de meest actuele informatie. Omdat er zoveel verschillen en onduidelijkheden zijn over alle kosten website laten maken heb ik daar onlangs een blog over geschreven.

Meestgestelde vragen voor website onderhoud

Waarom moet je (WordPress) website onderhoud doen?

Een verouderde versie van WordPress, het thema en plugins kunnen kwetsbaarheden bevatten. Door deze op tijd bij te werken, is jouw website veiliger en is er minder kans dat jouw website gehackt wordt. Daarnaast is onderhoud ook nodig om een goede werking van de website te kunnen garanderen.

Wat is (WordPress) website onderhoud?

Bij het onderhoud van een WordPress website worden zowel het CMS WordPress als het actieve thema en de gebruikte plugins bijgewerkt naar de laatste versie. Hiermee voorkomt men dat een oudere versie een kwetsbaarheid bevat, en dat hackers zo jouw website kunnen overnemen. Verder worden er back-ups gemaakt van jouw website zodat de schade beperkt blijft, wanneer deze dan toch gehackt wordt.

Wat kost (WordPress) onderhoud website?

Afhankelijk van de grootte van jouw website, kun je bij Givni Webdesign het onderhoud van een WordPress website laten doen vanaf € 25 per maand. Voor deze prijs is je website altijd up-to-date en zorgen wij ervoor dat je website goed is beveiligd. Daarnaast zorgen wij ook voor back-ups en krijg je inzicht in de prestaties van je website.
Vond je dit al toffe informatie?
Deel dit artikel
Website onderhoud

Inhoudsopgave

Interesse in een website laten maken?

Neem nu contact op

Maak gratis een afspraak met mij

Laat even weten wie je bent :)
Daarna neem ik de volgende werkdag contact met jou op om een afspraak in te plannen.

Privacybeleid: je gegevens zijn veilig.